El Açması Sodalı Afyon Böreği Tarifi
El Açması Sodalı Afyon Böreği tarifi: El Açması Sodalı Afyon Böreği için gerekli malzemeler nelerdir? El Açması Sodalı Afyon Böreği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
45 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
16 adet
El Açması Sodalı Afyon Böreği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 1 şişe soda
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 su bardağı un
İçi için:
- 1/2 kilogram ıspanak
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
Yağlamak için:
- 200 gram tereyağı
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
El Açması Sodalı Afyon Böreği tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle tereyağ eritilir, içine sıvı yağ eklenip soğumaya bırakılır. Hamur için gerekli tüm malzemeler yoğrulup 15 dakika dinlendirilir ve 2 bezeye ayrılır.
- Bezenin biri unlanarak ince şekilde yufka büyüklüğünde oklavayla açılır ve yağlanır. Kare şekline gelecek şekilde kat araları da yağlanarak katlanır. İkinci beze de aynı şekilde açılıp yağlanır.
- Ortasına kare şeklindeki ilk hamurumuz koyulur ve yine tüm kat araları yağlanarak kare şekline getirilir. Kare şeklindeki iç içe iki hamur streçlenip buzdolabında 1 gece bekletilir.
- Ertesi gün iç harcı için yağda soğan sotelenip ıspanak eklenip kavrulur. Salça katılıp karıştırılır. En son yumurtalar kırılıp tuzu baharatı eklenip karıştırılır. Hamur buzdolabından çıkarılır.
- 16 eşit kareye kesilir. Her bir parça elle inceltilip iç harç koyulur ve bohça şeklinde kapatılır ters çevrilip tepsiye yerleştirilir. Üzerlerine dünden kalan yağ sürülür. 200 derece fırında pişirilir. Afiyet olsun.