Ekşili Nohutlu Mantı Tarifi
Ekşili Nohutlu Mantı tarifi: Ekşili Nohutlu Mantı için gerekli malzemeler nelerdir? Ekşili Nohutlu Mantı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
45 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Ekşili Nohutlu Mantı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Mantı için:
- 2 su bardağı su
- 1 adet yumurta
- 2,5 tatlı kaşığı tuz
- 6 su bardağı un
- 200 gram dana kıyma
- 2 adet rendelenmiş soğan
- 2 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
Ekşili nohut için:
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 1 adet limonun suyu
- 1 litre su
Ekşili Nohutlu Mantı tarifi nasıl yapılır?
- Mantı hamurunu hazırlamak için 2 su bardağı su, yumurta ve 2 tatlı kaşığı tuzu geniş bir kasede çırpın.
- Elemiş olduğunuz unu sıvı karışıma yavaş yavaş ilave edin ve yoğurmaya başlayın.
- Malzemeler iyice birleşip hamur kıvamını aldığında, hamuru tezgah üzerine alıp yoğurmaya devam edin. Gerekli gördükçe un takviyesi yaparak yoğurun.
- Hamurun üzerini örterek bir kenarda dinlenmeye bırakın, bu sıraca iç harcını hazırlamaya başlayın.
- Kıyma, soğan, pul biber, karabiber ve 1 çay kaşığı tuzu birleşene kadar yoğurun.
- Hazırlamış olduğunuz hamuru parçalara ayırarak mantıyı açmak üzere bir parçasını alın.
- Hamuru açmak üzere altına ve üzerine un serpin ve merdane yardımıyla yırtılmayacak incelikte mantı hamurunu açın.
- Bir bıçakla açtığınız hamurdan küçük kareler oluşacak şekilde yatay ve dikey kesin.
- Kare hamurların içine bezelye büyüklüğünde hazırladığınız kıymalı iç harçtan yerleştirin.
- Minik bohça verecek şekilde hamurların ağzını sıkıca kapatın ve tüm hamur bitinceye tek işlemi tekrar edin.
- Mantıları hazırladıktan sonra buzlukta bekletin.
- Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını koyun ve ısıtın.
- Domates salçası, ezilmiş sarımsak, nane ve tuzu ekleyerek karıştırın.
- Haşlanmış nohut, nar ekşisi ve limon suyunu ekleyerek iyice karıştırın ve üzerine suyu ekleyin.
- Su iyice kaynadığında mantıları da tencereye ekleyin ve pişene dek haşlayın.
- Mantılar şişip yüzeye çıktığında hazır demektir, afiyet olsun!