Ekşi Mayalı Poğaça Tarifi
Ekşi Mayalı Poğaça tarifi: Ekşi Mayalı Poğaça için gerekli malzemeler nelerdir? Ekşi Mayalı Poğaça nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
16 adet büyük boy
Ekşi Mayalı Poğaça yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 500 gram un
- 200 gram ekşi maya
- 200 mililitre süt
- 30 gram şeker
- 10 gram tuz
- 100 gram tereyağı
- 100 mililitre sıvı yağ
- 2 adet yumurta
Ekşi Mayalı Poğaça tarifi nasıl yapılır?
- Ekşi mayamızı süt, şeker ve sıvı yağ ile karıştırıyoruz. (200 ml sütümüzden iki kaşık sonrası için ayıralım.)
- İki yumurta akını da ekleyip on dakika kadar bekliyoruz.
- On dakika sonra üstüne un ve tuzu ekleyip hamur kıvamına gelene kadar karıştıralım.
- Hamur kaşıkla karıştırılamayacak kıvama gelince tezgaha alıp burada birkaç defa katlama yapıp dikdörtgen şekline getirelim ve hamura küp küp kestiğimiz oda sıcaklığında yumuşayan tereyağını ekleyelim.
- Tereyağ ile birlikte on dakika kadar yoğuralım. Tereyağı elimizin ısısı ve yoğurma ile beraber eriyip hamura karışır.
- Bu sırada vıcıklaşabilir veya tezgaha yayılabilir ama yoğurdukça toparlanacaktır.
- Hamuru yoğurup kıvama getirdikten sonra kabımıza geri alıp üç saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Üç saat sonra hamurumuzu tezgaha alıp birkaç defa katlama yapıp gazını alıyor sonra istediğiniz büyüklüğe göre parçalara bölüyorsunuz. Ben on altı parça çıkardım.
- Her bir bezeyi yuvarlayıp tezgahta üstü kapalı bir saat daha mayaya bırakıyoruz.
- Bir saat sonunda hamurlarımızın içini istediğimiz malzeme ile doldurup, şekil verip bir saat tepsi mayasına bırakıyoruz.
- Bir saatin sonunda yumurta sarılarımız ile ayırdığımız iki kaşık sütü karıştırıp poğaçalarımızım üstüne sürüyoruz.
- Arzuya göre üstünü çörek otu, haşhaş veya susam ile süslüyoruz.
- Fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Ekşi Mayalı Poğaça tarifinin püf noktası nedir?
Tüm malzemeler oda ısısında olmalı. Mayalı hamurlarda yoğurma be kadar iyi olursa hamur o kadar güzel olur. Tereyağı mutlaka küp küp kesilmiş ve bastırınca parmak gömülecek kıvamda ama erimemiş şekilde olmalı.