Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Ekşi Mayalı Poğaça Tarifi

Ekşi Mayalı Poğaça

Ekşi Mayalı Poğaça Tarifi

Ekşi Mayalı Poğaça tarifi: Ekşi Mayalı Poğaça için gerekli malzemeler nelerdir? Ekşi Mayalı Poğaça nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Ekşi Mayalı Poğaça yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 500 gram un
  • 200 gram ekşi maya
  • 200 mililitre süt
  • 30 gram şeker
  • 10 gram tuz
  • 100 gram tereyağı
  • 100 mililitre sıvı yağ
  • 2 adet yumurta

Ekşi Mayalı Poğaça tarifi nasıl yapılır?

  • Ekşi mayamızı süt, şeker ve sıvı yağ ile karıştırıyoruz. (200 ml sütümüzden iki kaşık sonrası için ayıralım.)
  • İki yumurta akını da ekleyip on dakika kadar bekliyoruz.
  • On dakika sonra üstüne un ve tuzu ekleyip hamur kıvamına gelene kadar karıştıralım.
  • Hamur kaşıkla karıştırılamayacak kıvama gelince tezgaha alıp burada birkaç defa katlama yapıp dikdörtgen şekline getirelim ve hamura küp küp kestiğimiz oda sıcaklığında yumuşayan tereyağını ekleyelim.
  • Tereyağ ile birlikte on dakika kadar yoğuralım. Tereyağı elimizin ısısı ve yoğurma ile beraber eriyip hamura karışır.
  • Bu sırada vıcıklaşabilir veya tezgaha yayılabilir ama yoğurdukça toparlanacaktır.
  • Hamuru yoğurup kıvama getirdikten sonra kabımıza geri alıp üç saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Üç saat sonra hamurumuzu tezgaha alıp birkaç defa katlama yapıp gazını alıyor sonra istediğiniz büyüklüğe göre parçalara bölüyorsunuz. Ben on altı parça çıkardım.
  • Her bir bezeyi yuvarlayıp tezgahta üstü kapalı bir saat daha mayaya bırakıyoruz.
  • Bir saat sonunda hamurlarımızın içini istediğimiz malzeme ile doldurup, şekil verip bir saat tepsi mayasına bırakıyoruz.
  • Bir saatin sonunda yumurta sarılarımız ile ayırdığımız iki kaşık sütü karıştırıp poğaçalarımızım üstüne sürüyoruz.
  • Arzuya göre üstünü çörek otu, haşhaş veya susam ile süslüyoruz.
  • Fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Ekşi Mayalı Poğaça tarifinin püf noktası nedir?

Tüm malzemeler oda ısısında olmalı. Mayalı hamurlarda yoğurma be kadar iyi olursa hamur o kadar güzel olur. Tereyağı mutlaka küp küp kesilmiş ve bastırınca parmak gömülecek kıvamda ama erimemiş şekilde olmalı.


Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025