Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Ekşi Mayalı Ekmek tarifi: Ekşi Mayalı Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Ekşi Mayalı Ekmek nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Ekşi Mayalı Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 225 gram su
  • 12 gram deniz tuzu
  • 130 gram ekşi maya (yeni beslenmiş, aktifleşmiş)
  • 375 gram un

Ekşi Mayalı Ekmek tarifi nasıl yapılır?

  • Ilık suya tuzu ilave edip karıştırın ve tuzun erimesini sağlayın. Unu ve ekşi mayayı ekleyin tahta kaşıkla karıştırarak bir araya getirdikten sonra elinizle de iyice yoğurup ele yapışan ama çok cıvık olmayan bir hamur elde edin.
  • Çok cıvık olursa biraz daha un ilave edebilirsiniz.20-30 dakika oda ısısında bekletin. Hamuru tekrar tezgaha alın.
  • Dövmeden sadece tüm malzemelerin bir araya gelmesi için hafifçe tezgaha atıp tekrar elinize alarak ve bu işleme hamur parlak elastik bir hal alana kadar devam edin.
  • Üzerini kapatıp 8 saat kadar bekletin. Hamurun mayalanması ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişecektir.
  • Süre sonunda tezgaha alın elinizle biraz açıp içeri doğru katlamalar yaparak yuvarlayın, üzerini kapatın ve 10-15 dakika da böyle bekletin.
  • İstediğiniz şekli verip mayalama sepetine eğer sepet yok ise ekmeğin şekline göre derin bir kaba temiz bir bez koyup bolca unlayın ve şekillendirip üzerini unladığınız hamuru içine koyun. Üzerini kapatıp bir gece buzdolabında bekletin.
  • Sabah hamurun üzerine istediğiniz çizikleri atıp fırında ısıttığınız kapaklı bir kaba aktarıp (ben döküm tencere kullanıyorum) kapağını kapatın.
  • Buz varsa kabın içine birkaç tane buz küpü atabilir ya da fırın içine ısınma aşamasında bir kapta sıcak su koyabilirsiniz.
  • Hamuru sıcak kaba yerleştirin ve 220 derecede 20 dakika kapağı kapalı, 30 dakika da kapak olmadan pişirin. Afiyet olsun.

Ekşi Mayalı Ekmek tarifinin püf noktası nedir?

Hamuru bir gün önceden yapıp, ertesi gün sabah yapıp kahvaltıda sıcak sıcak yemelisiniz. Hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ekleyebilirsiniz.


Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025