Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek Tarifi
Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek tarifi: Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 gün
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
35 adet
Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 kilogram tam buğday unu
- 650 gram içme suyu
- 20 gram tuz
- 30 gram zerdeçal (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı keten tohumu (isteğe bağlı)
- 200 gram aktif ekşi maya
- 1 adet yumurta (isteğe bağlı)
Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle hamurumuzun otoliz işlemi için hamurumuzu karıştıracağız. Siz dilerseniz bu ölçülerin yarısını kullanın. Biz 1 ay yediğimiz için ben bol bol yaptım.
- 1 kg un ve 600 gram suyumuzu bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz yoğurtmadan ve yarım saat-1 saat arası üzerini kapatıp bekliyoruz. Bu aşamada gluten açığa çıkıyor.
- Bekledikten sonra tuz, zerdeçal, keten tohumunu ilave ediyoruz ve tekrar karıştırıyoruz.
- Son olarak ekşi mayamızı, 1 kaşık pekmez ve kalan 50 gram suyumuzu da ekliyoruz. ( Ben su yerine yoğurt altı suyunu kavanozda biriktirip kullanıyorum.)
- Hamurumuzu yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
- Hamur toparlanınca yine üzerini örtüp, 2 yemek kaşığı zeytinyağ koyduğumuz kabın üzerine koyup 30 dakika bekliyoruz. Üzerine su ile ıslatıp 45 dakika - 1 saat arası oda sıcaklığında bekletiyoruz.
- Sonrasında ilk katlanmamızı yapacağız. Dilerseniz hamuru esnetip katlayın. Dilerseniz tezgaha vurup katlayın.
- Bunu her yarım saatte bir 4 kez yapacağız. Her yaptığımızda hamurun kaba koyup üzerini kapatıyoruz ve yarım saat sonra tekrarlıyoruz.
- Katlama bittikten sonra, kabımıza koyuyoruz ve hamurun üzerini dilerseniz içme suyuyla dilerseniz zeytinyağ ile ıslatıyoruz ve üzerine bez örtüp kapatıyoruz. Zamanınız varsa 1-2 saat oda sıcaklığında bekleyebilir.
- Sonrasında buzdolabına koyuyoruz ve 12 saat soğuk mayalama gerçekleşiyor.
- 12 saat sonra çıkartıp 3-4 saatte oda sıcaklığında mayalandıktan sonra hamurumuzu bezelere ayırıyoruz ve yarım saat kadar tezgahta bekliyor.
- Oklava yardımıyla açtığımız bezeleri tavada pişiriyoruz ve bezin arasına koyup soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Afiyet olsun.