Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek Tarifi

Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek

Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek Tarifi

Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek tarifi: Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 1 kilogram tam buğday unu
  • 650 gram içme suyu
  • 20 gram tuz
  • 30 gram zerdeçal (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu (isteğe bağlı)
  • 200 gram aktif ekşi maya
  • 1 adet yumurta (isteğe bağlı)

Ekşi Mayalı Bazlama Ekmek tarifi nasıl yapılır?

  • Öncelikle hamurumuzun otoliz işlemi için hamurumuzu karıştıracağız. Siz dilerseniz bu ölçülerin yarısını kullanın. Biz 1 ay yediğimiz için ben bol bol yaptım.
  • 1 kg un ve 600 gram suyumuzu bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz yoğurtmadan ve yarım saat-1 saat arası üzerini kapatıp bekliyoruz. Bu aşamada gluten açığa çıkıyor.
  • Bekledikten sonra tuz, zerdeçal, keten tohumunu ilave ediyoruz ve tekrar karıştırıyoruz.
  • Son olarak ekşi mayamızı, 1 kaşık pekmez ve kalan 50 gram suyumuzu da ekliyoruz. ( Ben su yerine yoğurt altı suyunu kavanozda biriktirip kullanıyorum.)
  • Hamurumuzu yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
  • Hamur toparlanınca yine üzerini örtüp, 2 yemek kaşığı zeytinyağ koyduğumuz kabın üzerine koyup 30 dakika bekliyoruz. Üzerine su ile ıslatıp 45 dakika - 1 saat arası oda sıcaklığında bekletiyoruz.
  • Sonrasında ilk katlanmamızı yapacağız. Dilerseniz hamuru esnetip katlayın. Dilerseniz tezgaha vurup katlayın.
  • Bunu her yarım saatte bir 4 kez yapacağız. Her yaptığımızda hamurun kaba koyup üzerini kapatıyoruz ve yarım saat sonra tekrarlıyoruz.
  • Katlama bittikten sonra, kabımıza koyuyoruz ve hamurun üzerini dilerseniz içme suyuyla dilerseniz zeytinyağ ile ıslatıyoruz ve üzerine bez örtüp kapatıyoruz. Zamanınız varsa 1-2 saat oda sıcaklığında bekleyebilir.
  • Sonrasında buzdolabına koyuyoruz ve 12 saat soğuk mayalama gerçekleşiyor.
  • 12 saat sonra çıkartıp 3-4 saatte oda sıcaklığında mayalandıktan sonra hamurumuzu bezelere ayırıyoruz ve yarım saat kadar tezgahta bekliyor.
  • Oklava yardımıyla açtığımız bezeleri tavada pişiriyoruz ve bezin arasına koyup soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025