Diyarbakır Usulü İçli Köfte Tarifi
Diyarbakır Usulü İçli Köfte tarifi: Diyarbakır Usulü İçli Köfte için gerekli malzemeler nelerdir? Diyarbakır Usulü İçli Köfte nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
15 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Diyarbakır Usulü İçli Köfte yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 500 gram ince bulgur
- 250 gram yarma
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
- 5 adet orta boy soğan
- 500 gram orta yağlı kıyma
- 10 gram tereyağı
- 1 tutam maydanoz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru reyhan
- 1 çay kaşığı tuz
Diyarbakır Usulü İçli Köfte tarifi nasıl yapılır?
- Elinizi yakmayacak kadar su ısıtın. Suyun kaynar olmamasına ılıktan da biraz daha sıcak olmasına dikkat edin.
- Bu suyu bulguru yoğuracağınız leğende bulgur ve yaramanın üzerine döküp biraz karıştırın ve üstünü kapatıp yaklaşık 30 dakika bekletin.
- Bulgur hamuru beklerken iç harca başlayın. Soğanları ince bir şekilde doğrayın. Eğer maydanoz koyacaksınız maydanozları soğandan daha ince doğrayın.
- Tencereye yağı koyup soğan ile kavurmaya başlayın. Soğanlar öldükten sonra kıymayı koyun ve kavurmaya devam edin.
- Daha sonra baharatları serpin. Son olarak ise iç harcı ocaktan almadan önce maydanozları dökün bir iki dakika kavurup soğuması için ocaktan alın.
- 30 dakika kadar beklemiş hamuru elinizi suya batırarak yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 10 dakika kadar bu şekilde yoğurduktan sonra ortaya poğaça hamuru gibi bir hamur çıkacaktır.
- Bu hamuru yumurta büyüklüğünde elinize alın ve açmaya başlayın. İçerisine kıymalı harçtan koyun ve kapatın. Bütün hamura bu işlemleri uygulayın.
- Derin bir tencereye su koyun ve kaynatın içerisine tuz serpin. Çiğ içli köftelerinizi kaynar suya bırakın.
- İçli köfteler suyun yüzeyine çıkınca köfte pişmiş olacaktır. Ardından servis edebilirsiniz.
Diyarbakır Usulü İçli Köfte tarifinin püf noktası nedir?
Yarma (kitel) bulamazsanız aynı ölçülerde irmik kullanabilirsiniz ama bu içli köfteyi diğerlerinden ayıran hamurunda yarma kullanılmasıdır. Piştikten sonra asla dağılmayacağını ve ağzınızda kıyıl kıyıl olacağını göreceksiniz.
Diyarbakır Usulü İçli Köfte tarifi için servis önerisi
Üzerine yoğurt ve salçalı sosla servis edebilirsiniz.