Dereotlu Kıyır Poğaça Tarifi
Dereotlu Kıyır Poğaça tarifi: Dereotlu Kıyır Poğaça için gerekli malzemeler nelerdir? Dereotlu Kıyır Poğaça nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
14 adet büyük boy
Dereotlu Kıyır Poğaça yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Poğaça için:
- 125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı yoğurt (100 g)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ (75-80 ml)
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 paket kabartma tozu (10 gram)
- 2-2,5 su bardağı un (260-300 gram)
- 1 kase ayıklanmış dereotu
- 1/2 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir (arzuya göre)
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı susam
- 1 tatlı kaşığı çörek otu
Dereotlu Kıyır Poğaça tarifi nasıl yapılır?
- Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını sıvı yağ, yoğurt ve yumurta ile birlikte geniş bir kaseye alın ve tüm malzemeler birleşinceye dek karıştırın.
- Kabartma tozu, sirke, tuz ve şekeri de ekleyerek tekrar karıştırın. Malzemelerin daha iyi birleşmesi için ilk iki aşamada da çırpıcı kullanabilirsiniz.
- Ardından kontrollü olarak sıvı karışıma unu ilave etmeye başlayın. Bu aşamayla birlikte hamuru spatula veya tahta kaşıkla karıştırın.
- Azar azar unu ekledikten sonra kıvamını kontrol edin. Ele yapışmayan fakat yağlı bir hamur elde etmelisiniz. Eğer hamurunuz hala çok yapışkansa azar azar un ilave edebilirsiniz.
- Ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra ince ince kıydığınız dereotunu hamura ekleyip son kez karıştırın.
- Tereyağlı bir hamur olduğu için şekil vermeden önce en az 30 dakika boyunca buzdolabında dinlendirin.
- Hamurunuz hazır oldığunda kayısı büyüklüğünde parçalar kopararak elinizde yuvarlayın, düzleştirerek yuvarlak şekil verin. Dilerseniz içerisine peynir koyarak dilerseniz sade haliyle katlayıp yarım ay şeklini verin.
- Hazırlamış olduğunuz poğaçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize aralıklı olarak yerleştirin. Yumurta sarısını poğaçaların üzerine güzelce sürün. Ardından üzerlerine çörek otu ve susamı serpiştirin.
- Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 5-6 dakika dinlendirin ve ardından servis edin. Afiyet olsun!