Çıplak Böreği Tarifi
Çıplak Böreği tarifi: Çıplak Böreği için gerekli malzemeler nelerdir? Çıplak Böreği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
12 adet orta boy
Çıplak Böreği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 3 su bardağı mısır unu
- 1 demet pırasa
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1,5 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Çıplak Böreği tarifi nasıl yapılır?
- Pırasalarınızı ince kıyıp sıvıyağdan iki kaşık alarak kavurmaya başlayın. Kavururken önce tuzunu katıp yumuşamasını hızlandırın. Sona doğru baharatlarını ekleyin. Acı sevenler pul biberi bir parça baskın kullanabilirler. Çok yakışır.
- Mısır ununu derince bir kaba alıp 3/4 bardak sıvıyağ, yoğurt, kontrollü ekleyeceğiniz ılık su ve tuz ile kek kıvamında bir unlu harç hazırlayın.
- Orta boy fırın tepsinizin altını ve yan duvarlarını yağlayıp, mısır unlu harcın yarısını dibine yaydırın. Tepsiyi tegaha vurdurarak yüzeyi pürüzsüzleştirin.
- Bu nispeten daha kıvamlı mısır unlu tabanın üzerine ılıttığınız pırasalı harcı her yerine gelecek ( hatta yüzeyin neredeyse kaplanması bile iyidir ) şekilde yayın.
- Unlu harcın kalan yarısını bir parça daha ılık su, hatta yourt ve yağ ilavesiyle altta kullandığınızdan daha akışkan ( boza kıvamında ) hale getirin. Bu yarı akışkan unlu harcı pırasalı orta katmanın üzerine gezdirin.
- Fırına gitmezden evel sıvı yağın kalanını ( 1/3 ) elinizden süzdürerek bu harcın en üstüne gezdirin. Pırasaların yüzer gibi hal alması sizi şaşırtmasın. Hamur kendisini frında toplayacaktır.
- Orta hararetli bir fırında yaklaşık bir saat gibi pişmeye alın. Üzerinin nar gibi kızarması, kenarlarının çıtırdaması gözlemlenir. Lakin bu tarifte iki ayrı kıvamda harç olduğu için üst ve altın pişmesi, hamurun kendini toplaması ayrı zamanlarda gerçekleşir. Fırının alt üst dengesini, ürününüzü bir kürdan testi ile gözlemleyerek ayarlayın.
- Fırından çıkartınca bir bez örtü altında yarım saat kadar dinlendirip, iri porsiyonluk dikdörtgen dilimler kesin. Ilık olarak servise alın.
Çıplak Böreği tarifinin püf noktası nedir?
Bu tarifte iri dişli, mümkünse değirmende çekilmiş mısır unu kullanın. Marketlerde satılan beyaz un inceliğindeki unları tercih etmeyin. Tarifteki basamklarda göreceğiniz gibi, iki ayrı kıvamda mısır unlu harç bu tarifin püf noktası. Plaskadan ayıran özelliklerden biri bu kıvam farkı, bir diğeri de pırasalı harcın havrulması ve nihayet bu iç harcın ortaya tek tabaka gibi yayılması. Plaskada ise bu malzeme çiğden, aynı kıvamdaki hamura katılır. Pırasayı kavururken yakacak kadar değil, çünkü fırında da pişecek, lakin yumuşayıp terletecek nispette kavurun. Pul biber çok yakışır. Elinizi, acınızın kuvvetini göz önüne de alarak, korkak alıştırmayın.