Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi
Çikolatalı Yaş Pasta tarifi: Çikolatalı Yaş Pasta için gerekli malzemeler nelerdir? Çikolatalı Yaş Pasta nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
12 kişilik
Çikolatalı Yaş Pasta yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Pandispanya için:
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1/2 çay bardağı sıcak su
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Krema için:
- 750 mililitre süt
- 1 adet yumurta sarısı
- 4 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı (bir parmak eksik) şeker
- 1 paket vanilin
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1/2 paket bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket kakaolu krem şanti
- 1 çay bardağı soğuk süt (şanti için)
Dış kaplaması için:
- 1 paket kakaolu krem şanti
- 1 çay bardağı soğuk süt
Ganaj için:
- 1/2 paket krema
- 2 paket çikolata (bitter ve/veya sütlü)
Çikolatalı Yaş Pasta tarifi nasıl yapılır?
- Yumurtaların sarıları ve beyazları dikkatlice ayrılır. Şekerin yarısı beyazların üzerine aktarılıp çırpmaya başlanır. Limon suyu eklenip kar beyaz olana kadar çırpılır. Çevirdiğimizde akmayacak kıvamda olmalı.
- Yumurta sarılarına kalan şeker ve sıcak su eklenir, rengi açılıp krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Un, nişasta, kabartma tozu, vanilin, kakao 2 kere elenir.
- Yumurta sarısı geniş bir kaba alınır. Yumurta beyazının üçte biri ve unlu karışımın üçte biri yavaş yavaş spatula yardımıyla yumurta sarısına aşağıdan yukarıya doğru karıştırılır. Bu işlem en az 3 kere tekrarlanır.
- Harcın sönmemesi sağlanır. Kelepçeli kalıbın tabanı pişirme kağıdıyla kaplanır. Yanları iyice kıvrılır. (Ben kenarlarına da ebatlarınca pişirme kağıdı yerleştirdim. Yumurta akından sürüp yapıştırıcı gibi kullandım.)
- Pandispanya kalıba aktarılır. 1-2 kez tezgaha vurarak havası çıkarılır. Fansız ayarda 40-45 dakika, 170 derecede pişirilir. Fırını kapattıktan sonra 5 dakika fırında dinlendirilir.
- Çıkardıktan sonra fırın teline ters çevrilir. Kalıptan çıkarılıp bu şekilde soğumaya bırakılır.
- Kreması için yumurta, süt, nişasta, un, kakao ve şeker uygun bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir. Fokurdamaya başlayınca ocağın altı kapatılır ve vanilin eklenir.
- Sonra tereyağı ve çikolata da eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Krema soğurken ara ara karıştırılır. Tamamen soğuduğunda mikserle pürüzsüz bir kıvam olana dek çırpılır.
- Şanti 1 çay bardağı soğuk sütle çırpılarak kremaya eklenir. Karıştırılarak güzel bir kıvam elde edilir ve buzdolabına kaldırılır.
- Pandispanya 3 eşit parçaya ayrılır. Dilerseniz. 2-3 yemek kaşığı süt ile ıslatabilirsiniz. Arasına krema ve isteğe bağlı çikolata kaplı drajeler eklenir.
- Diğer kata da aynı işlem yapılır. Spatula yardımıyla düzeltilir. Pastanın etrafı kremayla kaplanır. Dolaba kaldırılır. 1 gün bu şekilde bekletilir.
- Ertesi gün servisten önce pastanın dışı soğuk sütle çırpılmış krem şantiyle ince bir tabaka halinde kaplanır. Bu şekilde görünümü daha pürüzsüz olacaktır. Birazını da üzerine sıkmak için ayırdım, yeterli geldi.
- Üzeri için ganaj hazırlanır. Krema uygun bir tencerede kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır. Sonra içine çikolatalar atılır ve karıştırılır. Soğuyunca pastanın üzerine dilediğiniz şekilde gezdirin.
- İstediğiniz gibi süsleyin, 2-3 saat dolapta dinlendikten sonra şahane pastanız servise hazır. Afiyet olsun.
Çikolatalı Yaş Pasta tarifinin püf noktası nedir?
İsterseniz kremayı bir gün önceden de yapabilirsiniz. Kullanılan kalıp ölçüsü 20 cm'dir.