Çarşaf Böreği Tarifi
Çarşaf Böreği tarifi: Çarşaf Böreği için gerekli malzemeler nelerdir? Çarşaf Böreği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1.5 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 tepsi
Çarşaf Böreği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru İçin:
- 6 su bardağı un
- 1 çay ılık süt
- 1/2 paket yaş maya
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
İç Harcı İçin:
- 4 adet patates
- 200 gram kıyma (az yağlı)
- 2 adet soğan
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay bardağı kırmızı biber
- 2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
- 1 çay kaşığı karabiber
Çarşaf Böreği tarifi nasıl yapılır?
- Şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürün.
- Unu büyük bir kaseye alın ve ortasına bir havuz açın.
- Mayalı karışımı havuza dökün, kenarlardaki unlardan alarak havuzu karıştırarak yavaş yavaş kapatın.
- Tuzunu ekleyin ve suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru toparlayın.
- Tezgaha alıp birkaç dakika yoğurduktan sonra dört bezeye bölün, bezelerin üzerine örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Bu arada patatesleri minik küpler şeklinde kesin ve bir kaba alın. Soğanları yemeklik doğrayın, kıyma ve baharatları da ekledikten sonra harcı karıştırın.
- Fırını 200 derecede ısıtın.
- Mayalanan hamurları merdane yardımıyla yemek tabağı boyutunda açın ve her açtığınız hamurun altını üstünü iyice yağlayın.
- Açtığınız her hamuru teker teker alıp elinizle çeke çeke inceltin. Bu noktada iki kişi olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hamuru alttan tutup hafif hafif çekiştirmelisiniz. Yırtıklar oluşabilir, önemli değil.
- Yeterince incelip büyüdüğünde, temiz bir masa örtüsü veya çarşafın üzerine yayın ve yine yağlayın.
- İç harcı, açılmış hamurun üzerine gelişi güzel serpin
- Çarşafın karşılıklı iki kenarından kaldırarak, hamurun sarılmasını sağlayın.
- Karşılıklı iki rulo oluşacak. Aynı gül böreği sararmış gibi kendi etrafına dolayın ve yağlanmış tepsiye alın.
- Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp, tepsiye yerleştirirken bir öncekinin devamı şeklinde dolayın.
- Hepsi bittikten sonra çırpılmış yumurta ve erimiş tereyağı karıştırıp böreğin üzerine dökün.
- 200 derecede, altı pişip, üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Çarşaf Böreği tarifi için servis önerisi
Üzerine haşhaş tohumları veya susam serpebilirisiniz.