Cantık Tarifi
Cantık tarifi: Cantık için gerekli malzemeler nelerdir? Cantık nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
20 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Cantık yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru İçin:
- 2 su bardağı su (ılık)
- 1 çay bardağı süt
- 1 paket instant maya (10 gram)
- 1 tatl kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı (silme) tuz (azaltıp arttırılabilir)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta beyazı
- 5 su bardağı un
Hamuru Toparlamak İçin:
Kıymalı Harcı İçin:
- 300 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan (küp doğranmış)
- 1 adet kapya biber (küçük küpler halinde doğranmış)
- 6 adet yeşil köy biberi (ince doğranmış)
- 2 adet domates (küp doğranmış)
- 1/4 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 yemek kaşığı kuru kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Kenarları İçin:
Cantık tarifi nasıl yapılır?
- Bir kapta maya, toz şeker, ılık su ve sütü karıştırın. Karışımın üzerini kapatıp mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekletin.
- 5 dakika beklettikten sonra, üzerine yumurta akını, sıvı yağı ve tuzu ilave edip karıştırın.
- Ayrı bir geniş kaba unu ortası havuz olacak şekilde açın. Sıvı karışımı üzerine ekleyin ve yoğurun.
- Homojen bir karışım haline gelen hamurun üzerini streç ile kapatın ve mayalanması için 45 dakika bekleyin.
- Kıymalı harcın tüm malzemesini bir kapta karıştırın.
- Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlayın ve unlu tezgahta bezeleri yuvarlayın.
- Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine birbirlerine yapışmayacak uzaklıkta dizin.
- Elinizi yağlayın ve her bezeyi kenarları yüksek kalacak şekilde parmaklarınızla açın.
- Kıymalı harcı hamurların ortasına koyun ve dağıtın.
- Bir fırça yardımıyla yumurta sarısını hamurların kenarlarına sürün.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin.
- Piştikten sonra 10 dakika dinlendirin ve servis edin.
Cantık tarifi için servis önerisi
Yanında bol köpüklü ayran nefis olur!