Cantık Tarifi
Cantık tarifi: Cantık için gerekli malzemeler nelerdir? Cantık nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
12 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Cantık yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 1,5 su bardağı  ılık su
- 1 yemek kaşığı  kuru maya
- 1 tatlı kaşığı  şeker
- 1 tatlı kaşığı  tuz
Kıymalı harç için:
- 250 gram  orta yağlı kıyma
- 1 adet  soğan (robotta iri çekilmiş)
- 2 adet  yeşil biber
- 1 adet  domates (robotta iri çekilmiş)
- 1 tatlı kaşığı  kekik (mutlaka olmalı)
- 1 tatlı kaşığı  kırmızı biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı  tuz
Cantık tarifi nasıl yapılır?
- Mayayı ve şekeri yoğurma kabına alıp ılık suyu ilave ediyoruz. Mayayı 10 dakika kadar aktifleşmeye bırakıyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Bir saat kadar mayalandırıyoruz.
- Geçelim iç harç hazırlığına. Bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp güzelce yoğuruyoruz. Kabaran hamuru 8 bezeye ayırıyoruz.
- Un yardımıyla ortadan kenarlara doğru hamuru inceltiyoruz. Cantığın kenarları kabarık ve puf olur. Açtığımız hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye alıp iç harçlarını koyup yaydırıyoruz.
- Önceden ısıtılmış 230 derece fırını üst ızgarasında pişiriyoruz. Kaşarlı yapmak isterseniz üzerine kaşar ilave edip kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 12 dakikada bir tepsi pişiyor.
Cantık tarifinin püf noktası nedir?
Kenarlarına tereyağı ya da sıvı yağı sürebilirsiniz. Dilerseniz sürmeyedebilirsiniz, yağ sürmenin amacı kenarlarını yumuşak tutmak için. Sıcak sıcak yemenizi tavsiye ederim. Kuşbaşılı kaşarlısı da harika oluyor. Minik minik kıyılmış etlerle de aynı tarifi denemenizi tavsiye ederim.