Boza Tarifi
Boza tarifi: Boza için gerekli malzemeler nelerdir? Boza nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
24 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Boza yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 su bardağı kalın bulgur
- 1/2 su bardağı pirinç
- 6 su bardağı su
Maya karışımı için:
- 1 tatlı kaşığı yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ılık süt
Kıvamını ayarlamak için:
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
Servisi için:
- 1 su bardağı leblebi
- 1 yemek kaşığı tarçın
Boza tarifi nasıl yapılır?
- Bol suda yıkadığınız pilavlık kalın bulgur ve pirinci, derin bir tencereye aktarın. Suyunu katıp, iyice yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın.
- Püre haline gelen bulgurlu pirinç karışımının suyunu süzdürdükten sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin. Posa kısmını kullanmamak üzere atın.
- Süzgeçten geçirdiğiniz bulgur lapasını tamamen soğuması için oda ısısında uzun bir süre bekletin.
- Bozanın ekşimesini sağlayacak olan maya karışımı için; ılık süt, yaş maya ve toz şekeri ayrı bir kapta karıştırın.
- Oda ısısında soğuyan lapa karışımını büyük boy bir tencereye aktarın. Hazırladığınız maya karışımı ile karıştırdıktan sonra kapağını kapattığınız tencerede, güneş görmeyen bir ortamda 24 saat kadar bekletin.
- Mayalanması için beklettiğiniz boza karışımının kapağını ara sıra açıp, havalanmasını sağlayın.
- Uzun süre bekleyen bozaya toz şekeri ve sonradan ilave edeceğiniz suyu azar azar ekleyip, kıvamını ayarlayın.
- Tercihen soğuması ve bir parça daha kıvam alması için; buzdolabında beklettiğiniz bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ilavesiyle servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Boza tarifinin püf noktası nedir?
Bozayı; güneş görmeyen, karanlık ve serin bir ortamda mayalanması için bekletmeye dikkat edin. Isı, bekleme esnasında bozanın tadını olumsuz yönde etkileyecektir.