Ballı Bonfile Tarifi
Ballı Bonfile tarifi: Ballı Bonfile için gerekli malzemeler nelerdir? Ballı Bonfile nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 kişilik
Ballı Bonfile yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 200 gram takoz bonfile (kalın dilimlenmiş)
Sosu için:
- 50 gram bal
- 6 cl. kırmızı şarap
- 6 cl. soya sos
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 çay kaşığı kekik
- 1/2 çay kaşığı pul biber
Muskatlı patates püresi için:
- 1 adet büyük boy patates
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı krema
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
Ballı Bonfile tarifi nasıl yapılır?
- Muskatlı patates püresi için; bol suda yıkadığınız kabuklu patatesi kaynar suda haşlayın. Fazla suyunu süzüp kabuklarını soyduğunuz patatesi sıcağı sıcağına ezin.
- Tereyağını küçük bir tencerede eritin. Haşlanmış ve ezilmiş patatesi tencereye alın. Tuz, karabiber ve rendelenmiş muskat cevizi ilavesiyle tatlandırın. Az miktarda krema ilavesiyle kısık ateşte 3-4 dakika kadar pişirip ocaktan alın.
- Bonfilenin sosunu hazırlamak için; kırmızı şarap, soya sos, hardal, bal, kekik ve pul biberi bal tamamen eriyene kadar karıştırın.
- Takoz kesilmiş bonfileyi; önceden iyice ısıtılmış ızgara döküm tavada, yüksek ateşte ters yüz edip 2'şer dakika kadar mühürleyin.
- Arzu ettiğiniz pişirme derecesine göre eti daha fazla ters çevirerek ızgarada bekletin.
- Küçük bir tavada hazırladığınız sos karışımını ısıtmaya başlayın. Sos üzerinde küçük baloncuklar oluşturarak fazla sıvı ve şarabın uçmasını sağlayın.
- Mühürlenmiş bonfileyi sos tavasına alın. Eti çevirerek sosu yedirin.
- Ballı bonfileyi, servis tabağına alın. Arzu ettiğiniz sote sebzeler ve muskat cevizli patates püresi eşliğinde bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
Ballı Bonfile tarifinin püf noktası nedir?
Arzuya göre pişirme işlemi öncesinde dinlendirdiğiniz bonfileyi, yüksek ısıda ve kısa sürede mühürlemeye dikkat edin. Sosu yüksek ateşte, yakmadan çektirin.
Ballı Bonfile tarifi için servis önerisi
Hazırladığınız patates püresini arzuya göre rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle fırınlayabilir ve dilimledikten sonra servis edebilirsiniz.