Ballı Aşure Tarifi
Ballı Aşure tarifi: Ballı Aşure için gerekli malzemeler nelerdir? Ballı Aşure nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
90 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
15 kase
Ballı Aşure yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Aşure için:
- 300 gram aşurelik buğday
- 1/2 su bardağı nohut
- 1/2 su bardağı fasulye
- 1 su bardağı çiğ badem
- 1 su bardağı çiğ fındık
- 1 su bardağı tuzsuz fıstık
- 1 çay bardağı kuş üzümü
- 1 çay bardağı kuru yaban mersini
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 15 adet kuru kayısı
- 7 adet kuru hurma
- 1 adet elma
- 1 adet portakal
- 1 adet limon
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 adet karanfil
- 1 çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 1,5 su bardağı bal
Üzeri için:
- 1 kase kavrulmuş fındık
- 1 kase ceviz
- 1/2 kase badem
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
Ballı Aşure tarifi nasıl yapılır?
- Bir gece önceden fasulye, nohut ve aşurelik buğdayı iyice yıkayıp ayrı kaplarda ıslatın.
- Sabah kuru fasulye ve nohutu süzüp yıkayıp haşlayın. Buğdayı süzüp üzerine kaynar su koyup kapağını kapatıp 2-3 saat dinlendirin. (Buraya kadar olan aşamaları bir gün önceden yapabilirsiniz.)
- Çiğ badem ve çiğ fındığı sıcak suya koyup bekletin ve soyun.
- Kuru kayısıyı, hurmayı ve elmayı küp küp doğrayın.
- Kuş üzümü, yaban mersini ve kuru üzümü 1 saat kadar suda bekletin ve süzün.
- Aşurelik buğdayı süzün ve aşure tenceresine alın üzerini 4 parmak geçecek kadar kaynar suyu ekleyin ve kaynatın.
- Yaklaşık 1 saat kaynatın, suyu üzerini 2 parmak geçecek kadar olmalı, kaynarken azaldıkça kaynar su ekleyin suyu hep 2 parmak üzerinde olsun.
- 1 saatin sonunda kabuk tarçını ikiye bölüp içine atın.
- Haşlanıp süzülen kuru fasulye ve nohutu ekleyin.
- Kuru yemişleri bıçak yardımıyla iri doğrayın, (en fazla 3 parçaya bölünmüş olsunlar) ve aşureye ekleyin.
- Doğranan meyveleri ve süzülen meyveleri ekleyin.
- Portakal ve limonun kabuğunu rendeleyin aşureye ekleyin. Portakalın suyunu sıkıp aşureye ekleyin.
- Karanfilleri aşureye ekleyin.
- Nişasta ve iyi sütü karıştırın, yavaşça ve aşureyi karıştırarak ekleyin.
- Tüm malzemeleri ekleme işlemi bitince 10 dakika kadar daha kaynatın. Altını kapatın, kabuk tarçını içinden alın.
- İlk sıcağı geçince balı ekleyip iyice karıştın, servis kaselerine alın. Afiyet olsun.
Ballı Aşure tarifi için servis önerisi
Üzerini istediğiniz kuru yemiş ve meyveler ile süsleyebilirsiniz.