Balık Sofrası Tarifi
Balık Sofrası tarifi: Balık Sofrası için gerekli malzemeler nelerdir? Balık Sofrası nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Balık Sofrası yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Harissa Sos İçin:
- 6 adet kuru acı biber
- 2 adet közlenmiş kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 4 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kişniş
- 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1/2 adet limonun suyu
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Balık İçin:
- 1 kilogram istavrit
- 5 yemek kaşığı harissa sos
Nohutlu Patlıcan Salatası İçin:
- 1 adet kemer patlıcan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 4 yemek kaşığı kavrulmuş badem
- 1/2 adet kırmızı soğan
- 1 adet domates
- 2 adet salatalık
- 1/2 adet limonun suyu
- 1/4 demet maydanoz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz
- 1/2 adet nar
Sebzeli Bulgur Pilavı İçin:
- 1/2 adet kırmızı soğan
- 1 adet kabak
- 2 diş sarımsak
- 1 adet közlenmiş kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1/4 demet taze nane
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Balık Sofrası tarifi nasıl yapılır?
- Harissa sos için kuru biberleri sıcak suda 20 dakika bekletip yumuşatın ve çekirdeklerini çıkartın.
- Sosun zeytinyağı hariç tüm malzemelerini blenderdan geçirmeye başlayın ve bu esnada yavaş yavaş yağı ekleyip koyu kıvamlı, dokulu bir sos yapın.
- Balıkları temizleyin ve kurulayın. Derin bir kap içerisinde sos ile harmanlayın ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin.
- Balıkları 200 derecelik fırında, boyutlarına göre 15-25 dakika kadar pişirin.
- Salata için patlıcanları halka halinde kesin ve hafifçe tuzlayın.
- Acısını atan patlıcanları tavada az miktar yağ ile önlü arkalı kızartın. Tavaya son olarak doğranmış bademleri de atıp ocaktan alın.
- İnce kıydığınız soğanı, çekirdekleri alınmış ve dilimlenmiş salatalıkları, küp doğranmış domatesi, nohudu, kıyılmış maydanozu, nar tanelerini ve kızarmış patlıcanları zeytinyağıyla harmanlayın.
- Pilav için soğanı ufak küpler halinde doğrayıp tavada soteleyin. Bu esnada kabakların çekirdeklerini çıkartıp küp doğrayın. Sarımsakları da ezin ya da doğrayın.
- Tavada sotelenen soğanların üzerine kabak, sarımsak ve baharatları ekleyip orta ateşte pişirmeye devam edin.
- Tavaya son olarak ince bulguru, küp doğranmış köz biberi ve aynı seviyeye gelecek kadar sıcak su ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Tavanın üzerine bir kapak kapatıp 10 dakika demlendirin.
- Balıklar da piştikten sonra yanında taze nane ve limonla servis edin. Afiyet olsun.