Bal Kabağı Reçeli Tarifi
Bal Kabağı Reçeli tarifi: Bal Kabağı Reçeli için gerekli malzemeler nelerdir? Bal Kabağı Reçeli nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
7 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 büyük kavanoz
Bal Kabağı Reçeli yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 500 gram bal kabağı
- 750 gram toz şeker
- 1 litre su
- 1/2 adet limonun suyu
Kireç kaymağı için:
- 2,5 litre soğuk su
- 150 gram sönmemiş kireç
Bal Kabağı Reçeli tarifi nasıl yapılır?
- Kireç kaymağını hazırlamak için; soğuk su ile sönmemiş durumda satın aldığınız kireci derin bir tencerede karıştırın. Eriyen kireçli suyu 3 saat kadar durulmaya bırakın.
- Sürenin sonunda suyun üzerinde oluşan ince tabakayı bir kaşık yardımıyla alın. Dibe çöken kireç ile suyu bulandırmamaya özen göstererek dikkatli bir şekilde başka yere süzün.
- Büyük bir dilim halinde satın aldığınız bal kabağının çekirdeklerinin de bulunduğu iç kısmını ayıklayın. Kalın kabuğunu yeşili kalmayacak şekilde soyun ve kabakları durulayın.
- Bol suda duruladığınız bal kabağını şekil vermek adına ucu tırtıklı bir bıçak yardımıyla küçük küpler halinde kesin. Elde ettiğiniz duru suda kabak parçalarını 4 saat kadar bekletin.
- Özel olarak hazırladığınız suda bekleyen kabakları, bol su ile 3-4 kez yıkadıktan sonra sularının süzülmesi için süzgeçte muhafaza edin.
- Temiz bir tencereye reçel yapımında kullanacağınız su ve toz şekeri aktarın. İyice karıştırdıktan sonra tatlı şurubu halini alana kadar kaynatın.
- Durulanmış kabakları, şuruba katın ve reçel kıvamını alana kadar kaynatın. Ocaktan almaya yakın taze sıkılmış limon suyunu ekleyin. 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra reçeli ocaktan alın.
- Oda sıcaklığında ılındıktan sonra temiz ve kaynatılmış cam kavanozlarda saklayıp, muhafaza edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Bal Kabağı Reçeli tarifinin püf noktası nedir?
Genel olarak reçeli yapılan ve sert bir dokusu olan kayısı, domates, karpuz, kabak gibi meyve ve sebzeler kireç kaymağında bekletilerek hazırlanır. Kireç kaymağını hazırlamak için; derin bir tencerede soğuk su ve sönmemiş kireci karıştırın.Yaklaşık 3 saat sonunda dibe çöken kirecin üzerinde ince bir kireç tabakası kalacaktır. Bu tabakayı bir kaşık yardımıyla alarak atın. Altta kalan berrak suyu dipte oluşan kireç tortusunu havalandırmadan dikkatli bir şekilde süzün. Reçelini yapacağınız doğranmış sebze ya da meyveyi en az 4 saat kadar bu suda beklettikten sonra defalarca durulayın ve reçelini hazırlayın.