Ayva Ezmesi Tarifi
Ayva Ezmesi tarifi: Ayva Ezmesi için gerekli malzemeler nelerdir? Ayva Ezmesi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1.5 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
10 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Ayva Ezmesi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 6 adet ayva
- 1 adet limonun suyu
- 4 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
Ayva Ezmesi tarifi nasıl yapılır?
- Ayvaları yıkayın ve soyun. Çekirdekli kısımlarını ayırın ve küp küp doğrayın. Doğradığınız ayvaları tencereye alın.
- Ayvaların üzerini geçmeyecek kadar su ve limon suyunu ekleyerek orta-kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Yaklaşık 30-40 dakika sonra ayvalara tamamen yumuşadığında ve suyunu çektiğinde aldığında ocaktan alın. Kıvamının akışkan değil, yoğun olmasına dikkat edin.
- Pişirdiğiniz ayvaları blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
- Ayva püresine şeker ve tuzunu ekleyerek tekrar ocağa alın. Sık sık karıştırarak koyu karamel rengini alarak koyulaştığında ocaktan alın.
- Güzelce yağladığınız çok derin olmayan bir kalıba ayva karışımını dökün ve güzelce yayın.
- Oda sıcaklığına gelene dek dışarıda, ardından buzdolabında dinlendirin.
- Kalıbından rahatça çıkarabildiğinizde, dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Ayva Ezmesi tarifinin püf noktası nedir?
Ayva ezmesinin rengi, karışımı pişirdikçe koyulaşıp hafifçe karamel rengini alacaktır. Bu renge ulaşana dek pişirmeye devam edin. Tencerenizin boyutuna ve su oranına göre rengi elde edeceğiniz süre değişkenlik gösterebilir. Pişirdiğiniz ayva püresini dökeceğiniz kalıbı mutlaka güzelce yağlayın, aksi takdirde kalıba yapışacaktır.
Ayva Ezmesi tarifi için servis önerisi
Sabah kahvaltılarında veya atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.