Ay Çöreği Tarifi
Ay Çöreği tarifi: Ay Çöreği için gerekli malzemeler nelerdir? Ay Çöreği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 adet
Ay Çöreği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 50 gram  tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
 - 3 yemek kaşığı  toz şeker
 - 3 yemek kaşığı  ayçiçek yağı
 - 3 yemek kaşığı  süt
 - 1 adet  yumurta sarısı
 - 1/2 tatlı kaşığı  kuru maya
 - 1,5 su bardağı  un
 
İç harcı için:
- 3 dilim  kakaolu kek
 - 1 tatlı kaşığı  kakao
 - 1 yemek kaşığı  toz şeker
 - 1 adet  rendelenmiş limon kabuğu
 - 1/2 çay bardağı  kuru üzüm
 - 1/2 çay bardağı  ince çekilmiş fındık içi
 - 1/4 çay kaşığı  tarçın
 - 2 yemek kaşığı  süt
 
Üzeri için:
- 1 adet  yumurta sarısı
 - 1 yemek kaşığı  pekmez
 - 2 yemek kaşığı  file antep fıstığı
 - 1 tatlı kaşığı  susam
 
Ay Çöreği tarifi nasıl yapılır?
- Kuru mayayı, oda sıcaklığında sütle küçük bir kapta karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için kısa bir süre bekletin.
 - Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını karıştırma kabına alın. Toz şeker ilavesiyle krema kıvamını alana kadar karıştırın.
 - Ayçiçek yağı, yumurta sarısını ve maya karışımını ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.
 - Elenmiş unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın. Kıvam alan ve toparlanan hamuru, üzerine temiz bir mutfak bezi kapattıktan sonra oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin.
 - Ay çöreklerinin iç harcı için; evde kalan ya da ayrıca satın aldığınız kakaolu dilim kekleri küçük bir kaba ufalayın.
 - Sütle ıslattıktan sonra kakao, toz şeker, ince çekilmiş fındık içi, kuru üzüm, rendelenmiş limon kabuğu ve tarçın ilavesiyle karıştırın.
 - Hazırladığınız çörek hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın. Hamurları hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde uzunlamasına açın.
 - Kakaolu iç harcı elinizle sıkıp orta kısmına uzunlamasına yerleştirin. Hamurun kenar kısımlarını ortaya doğru alıp rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarını kapattıktan sonra kıvırıp ay şeklini verin.
 - Üzerlerine pekmez ilavesiyle çırpılmış yumurta sarısı sürüp çatalın arka tarafıyla yol şeklinde desen verin. File Antep fıstığı ve susam serpiştirdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
 - Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıp hafif bir şekilde kabarana kadar pişirin. Ilık olarak sevdiklerinizle paylaşın.
 
Ay Çöreği tarifinin püf noktası nedir?
Arzuya göre ay çöreği hamuruna mahlep ekleyebilir, hamuru süt yerine oda sıcaklığında su ile mayalayabilirsiniz.Kakaolu iç harcı arta kalan kurabiye kırıntılardan hazırlayabilir, kuru meyve parçaları ekleyebilirsiniz.