Aşure Tarifi
Aşure tarifi: Aşure için gerekli malzemeler nelerdir? Aşure nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
3 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
20 kişilik
Aşure yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 4 su bardağı aşurelik buğday
- 1,5 kilogram toz şeker
- 1 su bardağı haşlanmış pirinç
- 1 su bardağı haşlanmış fasulye
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı fıstık içi (soyulmuş)
- 1 su bardağı badem (soyulmuş)
- 1 su bardağı fındık (soyulmuş)
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı kuş üzümü
- 1 su bardağı kayısı (minik doğranmış)
- 1 su bardağı incir (minik doğranmış)
- 1 adet elma (küp küp doğranmış)
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 6-7 adet karanfil (1 çay bardağı sıcak suda demlendirip suyu kullanılacak)
- 2 adet çubuk tarçın
- 1 çay kaşığı susam
- 1 çay kaşığı çörek otu
- 1 tutam tuz
- 1 su bardağı süt
Aşure tarifi nasıl yapılır?
- Tüm malzemelerimizi akşamdan suya ıslatıyoruz.
- Aşurelik buğdayımızı sarı suyu çıkana kadar güzelce yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip 25-30 dakika özleşene kadar haşlıyoruz. Suyunu dökmüyoruz.
- İçerisine önceden haşlamış olduğumuz pirincimizi ekleyip, 1-2 dakika blenderdan geçirdim ben siz isterseniz geçirmeye de bilirsiniz.
- Aşuremizi yaparken sıcak suyumuz daima hazır olsun çok koyu olursa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
- Bu aşamada demleme karanfil suyunu, kabuk tarçını ve şekerimizi ekliyoruz. Şekeri kendi damak zevkinize göre arttırıp veya azaltabilirsiniz.
- İncir ve ceviz hariç diğer malzemelerimizi de aşure tenceremizin içerisine sıra ile ekliyoruz.
- İncir ve ceviz aşuremizin rengini karartmasın diye bir taşım ayrı ayrı kaynattıktan sonra en son ekliyorum ben.
- Aşuremizi tüm malzemeler ile bir taşım kaynattıktan sonra aşuremizin altını kapatabiliriz.
- İlk sıcağı geçince dilediğiniz gibi süsleyip soğuk veya sıcak servis edebilirsiniz.
- Ben sıcak tüketmeyi sevenlerdenim. Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun.