Aşure Tarifi
Aşure tarifi: Aşure için gerekli malzemeler nelerdir? Aşure nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
2 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
25 kişilik
Aşure yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 kilogram aşurelik buğday
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 2 su bardağı kuru kayısı (haşlanmış) (haşlama suyundan 1 bardak)
- 2 su bardağı kuru üzüm (haşlanmış) (haşlama suyundan 1 bardak)
- 4 avuç kuş üzümü
- 5 adet karanfil
- 3 adet çubuk tarçın
- 1 su bardağı adaçayı (ya da ıhlamur) (kaynamış ve demlenmiş)
- 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu tozu
Aşure tarifi nasıl yapılır?
- Buğdayları isterseniz geceden suda bekletin isterseniz gündüz 4-5 saat soğuk suda bekletin. Biz soğuk suda beklettik ve 25 dakika düdüklüde pişirdik.
- Bu esnada karanfil ve tarçını kaynatıp süzün.
- Buğdayı geniş bir kazana alıp üzerine 3 litreye yakın su ekleyip orta ateşte pişirmeye başlayalım. Yaklaşık yarım saat bu şekilde pişirelim.
- Sonrasında nohut ve fasulyeyi ekleyip karıştıralım. Sırasıyla,haşlanmış kuru meyveleri, karanfil tarçın çayını, diğer bitki çaylarını ve kuru meyvelerin haşlama suyunu ve 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu tozu ekleyelim. (Siz de varsa portakal kabuğu rendesi de ekleyebilirsiniz.)
- Sonrasında kremamsı bir doku oluşması için göz kararı süt ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Hepsi birbiriyle özdeştikten sonra damak tadınıza göre şekeri ilave edin.
- Şekersiz tüketmek için ise aşure ılındıktan sonra yiyeceğiniz kasenin içerisine bal ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.