Aşure Tarifi
Aşure tarifi: Aşure için gerekli malzemeler nelerdir? Aşure nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
3 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
3 kişilik
Aşure yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 500 gram buğday
- 250 gram kuru fasulye
- 300 gram nohut
- 400 gram badem
- 150 gram kuru üzüm
- 150 gram kuru kayısı
- 10 adet karanfil
- 3 adet çubuk tarçın
- 6 litre su (kıvamına göre)
- 2 adet küçük boy portakal kabuğu rendesi
- 900 gram toz şeker
- 1/2 çay bardağı pirinç
Aşure tarifi nasıl yapılır?
- Bir gece önceden baklagilleri ıslatarak aşure yapımına başlayın.
- Buğdayı defalarca yıkayın ta ki üzerine ekleyeceğimiz su berrak olana ve hiç bulanıklık kalmayana dek.
- Buğday, nohut, kuru fasulye ayrı tencerelerde ıslatın.
- Kuru üzümleri de su dolu bir kaba alın ve aşureye ekleyene dek en az 6-7 kere olmak üzere suyunu süzün temiz suda bekletmeye devam edin.
- Ertesi gün baklagilleri süzüp bolca yıkayın. Buğdayın üzerine 6 lt su ve çubuk tarçınları ekleyerek aşure tenceresine alın ve kaynatmaya başlayın.(3 saat kadar-ara ara karıştırmaya devam ederek)
- Nohut ve kuru fasulyeye 1 er çay kaşığı şeker ekleyerek haşlayın. (haşlandıktan sonra nohutun kabuklarını soymayı unutmayın.)
- Buğday iyice patlayıp suyu helmelendikten sonra haşlanmış fasulye ve nohutu ekleyin.
- Yıkanmış pirinci ekleyin. Hazırda sürekli kaynamış su bulundurarak kıvamına göre ekleme yapın. (biz ortalama 1-1,5 lt daha su eklemişizdir)
- Çok minik küpler halinde doğranmış kayısı ve suyunu süzüp üzümleri de ekleyin. Karanfili ayrı bir cezvede su ile kaynatın ve süzerek aşurenize ekleyin.
- Bademleri ekleyin. Bütün malzemeler özleşinceye dek pişirmeye devam edin. Portakal kabuğu rendesini ekleyin.
- Son olarak şekeri ilave ediyoruz. (ama bu işlemden önce aşurenizin kıvamından emin olun, şekerden sonra su eklemiyoruz.) Üzerini dilediğiniz malzeme ile süsleyin. Afiyet olsun.