Aşure Tarifi
Aşure tarifi: Aşure için gerekli malzemeler nelerdir? Aşure nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
2 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 gün
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
15 kase
Aşure yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 500 gram buğday
- 250 gram nohut
- 200 gram kuru fasulye
- 700 gram toz şeker
- 140 gram kuru kayısı
- 140 gram günkurusu kayısı
- 145 gram ceviz
- 170 gram fındık
- 150 gram çiğ badem
- 100 gram kuş üzümü
- 5 adet karanfil
- 2 adet çubuk tarçın
- 1 tutam tuz
- 3 litre sıcak su
Aşure tarifi nasıl yapılır?
- Bir gece önceden buğday, nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı ıslatınız.
- Ertesi gün sabahtan kuru ve kuş üzülmeri ıslatınız.
- Buğdayın üzerine 3 parmak geçecek kadar su koyup haşlamaya bırakın.
- Suyu bittikçe sürekli kaynar su ilavesi yapınız ama çok sulu bir kıvam olmasın.
- Buğday ve baklagiller ne kadar kısık ve yavaş ateşte pişerse kıvamı o kadar açılıp koyulaşacaktır.
- Orta ateşte buğdayın açılması 1,5-2 saati alır. Fasulye ve nohutu da haşlayın. (Düdüklü kullanabilirsiniz veya önceden haşlanmış varsa buzluğunuzda onu kullanabilirsiniz.)
- Buğdayın üzerine fasulye ve nohutu ekleyip bir süre birlikte kaynatın.
- Karanfilin başını ezip karışıma ekleyin.
- Kuru yemişlerinizi rondodan geçirip tencereye ekleyiniz. Bir süre daha kıvamlanmasını sağlayın.
- Bu aşamada kuru meyvelerinizi ufak parçalara halinde dilimleyip tencereye ekleyiniz.
- Ardından çubuk tarçını ekleyip kokusu ortaya çıkana kadar karışımın içinde bırakınız.
- Tuzu ve şekeri ekleyiniz. Şeker oranını siz kendi damak zevkinize göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Pişen aşurenizi servis tabaklarınıza alıp biraz soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!