Aioli Sos Tarifi
Aioli Sos tarifi: Aioli Sos için gerekli malzemeler nelerdir? Aioli Sos nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
0 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
25 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 küçük boy kavanoz
Aioli Sos yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 diş sarımsak
- 1 adet büyük boy yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 1 tatlı kaşığı dijon hardalı
- 250 ml. sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Aioli Sos tarifi nasıl yapılır?
- Sarımsakların kabuklarını soyun.
- Bir kabın içine karabiber, sarımsak ve deniz tuzunu alıp, sarımsakları iyice ezin. Aromasını ortaya çıkarın.
- Ayrı bir kabın içine yumurta sarısını, limon ve dijon hardalını alın. Çırpma teli ya da el blenderı yardımıyla çırpmaya başlayın.
- Çırpma işlemine devam ederken zeytinyağlarını çok küçük miktarlarda hatta mümkünse damla damla yedirin.
- Karışımda kesilmeler olduğunu farkettiğiniz anda zeytinyağı eklemeyi bırakın. Toparlanana kadar çırpın.
- Kıvam aldığında çırpma işlemini bırakın. İçerisine ezilmiş sarımsakları ilave edin.
- Bu şekilde bir miktar daha karıştırın. Bu aşamada kıvamı size çok sert geldiyse 2 yemek kaşığı kadar sıcak suyu yine damla damla ekleyin ve inceltin.
- Tuz eklemek istiyorsanız bu aşamada ilave edin.
- Bir kabın içine alın ve kapatarak dinlenmeye bırakın.
- Dinlendirdikten sonra afiyetle tüketin.
Aioli Sos tarifinin püf noktası nedir?
Ekleyeceğiniz zeytinyağının iyi kalite bir zeytinyağı olmasına özen gösterin. Yumurta sarısının büyüklüğüne göre sosunuz daha az ya da daha fazla zeytinyağına ihtiyaç duyabilir. İlave edeceğiniz zeytinyağını çok minik miktarlarda eklemeye özen gösterin. Çırpma telini eğer kol gücünüze güveniyorsanız kullanın. Çünkü sosu sürekli çırpmanız gerecektir. El blenderı kullanacaksanız; orta ayarında çırpma işlemini gerçekleştirin. Yüksek ya da düşük ayarda çırptığınızda dilediğiniz kıvamı elde edemeyebilirsiniz. Dilerseniz sosun içindeki sarımsak miktarını arttırabilir, hardal kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.